EGIPT - DAHAB - WRZESIEŃ 2007

Porozmawiajmy o podróżach tych dalekich i bliskich.

EGIPT - DAHAB - WRZESIEŃ 2007

Postprzez Robert Pt lip 25, 2008 7:54 pm

Było i minęło. Ale wspomnienia zostały.
Pokrótce zrelacjonuje mój/nasz wyjadz (zabrałem żonę i 15 miesięczną córkę).
Transport - oczywiście samolot (4,5 h lotu).
Tuż przed lądowaniem

Obrazek

Lądowaliśmy na lotnisku w Sharm El Sheikh. Pierwsze wrażenie po wyjściu z samolotu to jakby ktoś młotkiem walnął - TAK GORĄCO . Ok. 38 stopni w cieniu I uzbrojeni policjanci przy samolocie.
W hali przylotów akurat trafiliśmy na czas modlitwy . Trochę dziwne wrażenie.
Po odprawie pokonaliśmy jeszcze 80 km do miejscowości Dahab przez kawałek kamienistej pustyni i w większości przez góry - też kamieniste.
Teren przed lotniskiem

Obrazek

Kawałek pustyni i gór
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mieszkaliśmy w hotelu Dahabeya- pierwszy raz tam byłem i gorąco polecam

Obrazek

Warunki rewelacja. Obowiązkowa klima w pokojach, dobre żarcie , basen , Morze Czerwone 50 m od hotelu.

Obrazek

Tylko jedno ale - brak żeńskiej obsługi hotelu.
Sami faceci. Ich chyba pogięło!!! Faceci w kuchni, na zmywaku, na basenie, sprzątanie pokoi, w barze - dosłownie WSZĘDZIE!!! :|
Ale trochę wiedziałem jak tam będzie to wziąłem ze sobą na wszelki wypadek żonę. :D

Obrazek

razem z córeczką

Obrazek

Temperatura w dzień sięgała ok. 38 stopni w cieniu.
Mieliśmy do dyspozycji basen - ok 28 stopni temperatura wody w nim. Służył głownie do ochłody bo w morzu oda miała 30 stopni - szok.

Obrazek
Obrazek

Zwiedzać tam na miejscu to raczej nie ma co. Dahab jest małym miastem. Jest tam centrum - szeroka aleja - Mastab, gdzie można kupić pamiątki i tym podobne. I zawsze cena jest specjalna dla Ciebie - tak mówi każdy sprzedawca. Jak potrafi ktoś się targować to można zbić cenę nawet do 40% tego co było na początku.
To ja razem z córką - Sybillą właśnie w tym centrum.

Obrazek

a teraz cała trójka

Obrazek

Zwiedzać to tam nie ma za bardzo co , więc po parę godzin dziennie pływałem na desce

Obrazek

Warto wybrać się ba niewielkie safari i pojechać do zatoki Blue Hole. Świetne miejsce do nurkowania na rafie koralowej. Sam dojazd jest już emocjonujący.
Jechaliśmy odkrytymi jeepami przez pustynię tak z 80-90 /h bez szyb w drzwiach szoferki, zamknięcia , uchwytów by się przytrzymać. Wyjeżdżając ze strefy zabudowanej są kontrole wojskowe - dodam że uzbrojone i to dość mocno - ale 2 paczki ryżu załatwiają sprawę i jedziemy dalej.
a nad samą zatoką to jest tak:

Obrazek

Jest też tam oczywiście miejsce do odpoczynku po nurkowaniu

Obrazek

Co do ich jazdy , a szczególnie nocą to mają tamtejsi kierowcy specyficzny zwyczaj jazdy przez pustynię bez świateł.
Światła i klakson służą do czego innego niż u nas. Dojeżdżając do skrzyżowania , ten który wcześniej zatrąbi lub mrugnie światłami to ma pierwszeństwo - fajny zwyczaj.
Tubylcy nie są nachalni, lecz o wszystko można, a nawet trzeba się targować, o ceny taksówek też.
Nie wolno pić tamtejszej wody, nawet przegotowanej bo inaczej zemsta faraona cię doścignie (popularna sraczka). Zęby myliśmy używając wody mineralnej kupionej w sklepie (w Hotelu ta sama kosztuje z 5 razy więcej). Polecam Neste . Bakara jest niesmaczna.
Bierzemy ze sobą dolary bądź euro. Tamtejsze bankomaty potrafią zamienić tą walutę na ichniejszą (funt egipski).
Przed powrotem należy zaopatrzyć się w wodę na przelot samolotem i coś do jedzenia bo na lotnisku 0,5l kosztuje ok. 10 zł a Mars 6zł po przeliczeniu.
INSTRUKTOR FUN SURF
Obrazek
Robert

Re: EGIPT - DAHAB - WRZESIEŃ 2007

Postprzez kefas Pn sie 11, 2008 5:45 pm

Wybieramy sie 17 września tego roku,
Czy możesz napisać ile trwa cała wyprawa do Blue Hole (tam i z powrotem) i ile kosztuje nurkowanie?
Czy są szanse aby w ten dzień jeszcze popływać. Wybieramy sie na tydzień i zastanawiam sie czy będzie czas sie wybrać na nurkowanie, bo zakładam ze cały tydzień będzie wiało : )
kefas

Postprzez Robert Śr sie 13, 2008 5:15 am

Wypad na nurkowanie trwał około 4 godzin. Dojazd na Blue Hole trwał około 30 minut (wyjechaliśmy o 14) - powrót tyle samo. Na miejscu nurkowanie nic nie kosztuje - chyba że nie masz zestawu ABC i musisz go wypożyczyć na miejscu - ok. 3 $ za 1 godzinę, ale te ich zestawy do nurkowania to takie że naprawdę - kup sobie lub pożycz w Polsce bo i to maska cieknie , płetwy za duże lub za małe itp. No i siedzisz tam ile chcesz - na miejscu można zamówić jedzonko , coś do picia.
Jednego dnia można popływać i nurkować - do 13 pływasz , a o 14 jedziesz na nurkowanie.
Miłego pobytu.
Pozdrawiam.
INSTRUKTOR FUN SURF
Obrazek
Robert

Postprzez kefas Śr sie 13, 2008 10:10 am

Czyli rozumiem że piszesz o nurkowaniu z rurką, na szczęście ten sprzęt mam swój.

Ale bardziej chodziło mi o nurkowanie z całym ekwipunkiem. Czy jest możliwość spróbowania nurkowania z butlą dla osób które nigdy nie próbowały?
kefas

Postprzez Robert Śr sie 13, 2008 6:23 pm

Takiej możliwości nie ma. Tylko oddzielny kurs.
INSTRUKTOR FUN SURF
Obrazek
Robert

Postprzez kefas Cz sie 14, 2008 7:57 am

apropo pływania, pisałeś do 13. Czy mam rozumieć ze wieje tylko rano?
Fakt ze gdzieś widziałem statystyki i wynikało ze nie wieje popołudniu, czy tak jest co dzień?
kefas

Postprzez Robert Cz sie 14, 2008 9:06 pm

Jeśli chcesz pojechać na nurkowanie , to musisz tego dnia niestety skrócić sobie pływanie na desce a zmrok zapada tam około 19. Lepiej się ogląda rafę za dnia niż w nocy :D
Wiało nam wtedy przez cały dzień , a około 16 gasło.
INSTRUKTOR FUN SURF
Obrazek
Robert

Powrót do Podróże